Miten voimme auttaa?
< Kaikki aiheet
Tulosta

Mitä eroa on valokuidulla ja 5G:llä?

Ilman valokuitua ei olisi mobiiliyhteyksiäkään. Valokuidun edut kiinteissä käyttöpaikoissa 5G:hen verrattuna ovat kiistattomat. 5G sopii puolestaan sellaiselle, joka käyttää runsaasti dataa liikkeellä ollessaan.

5G on lyhyen kantaman langaton teknologia, joka käyttää paljon energiaa nettisignaaliin tukiasemien lähiympäristöön. Tukiasemille netti tulee valokuitua pitkin. Valokuitu on siis se teknologia, jonka varaan langattomien verkkojen kehitys nojaa.

Valokuidulla on etuja langattomiin verkkoihin nähden:

Yksinoikeus
Valokuidun käyttäjänä sinulla on yksinoikeus tilaamaasi kaistaan. Liittymäsi tiedonsiirtokapasiteetti on taloutesi oma, joten kotona on aina täysi kaista käytössä. Netti toimii aina samalla nopeudella olosuhteista riippumatta.

Langaton yhteys on taas aina jaettu alueen muiden käyttäjien kesken. Yhteytesi nopeus riippuu siis käyttäjien määrästä ja siitä, kuinka kuormittavaa heidän netinkäyttönsä on. Tästä syystä mobiiliyhteydet pätkivät esimerkiksi Suomen pelien tai Euroviisujen aikaan: koko Suomi on silloin netissä yhtä aikaa.

Nopeus
Valokuidun ehkä paras ominaisuus on sen tasalaatuisuus. Yhteyden nopeus ei vaihtele kulutuspiikeistä tai säätiloista huolimatta. Valokuidun käyttäjänä saat aina sen nopeuden, josta maksat.

Toimintavarmuus
Valokuidussa bitti liikkuu kaapelin sisällä maakerrosten suojaamana. Toisin kuin langaton signaali, valokuitu ei kuormitu käytöstä, häiriydy säiden vaihtelusta tai joudu katveeseen. Valokuitu on täysin häiriötön.

Viiveettömyys
”Netti lagaa!”, on tuttu lause perheissä, joissa verkkopelataan heikolla yhteydellä. Intensiivinen pelihetki voi kärsiä pahasti kehnosta yhteydestä, kun signaalin viive tekee reaaliaikaisen pelaamisen mahdottomaksi.

Valokuitu on käytännössä täysin viiveetön. Sen avulla pelaaja voi keskittyä olennaiseen. Sillä aikaa muu perhe saa nauttia sopuisasta ilmapiiristä ja katsoa vaikka suoratoistopalveluita – valokuidulla kun nettiyhteys riittää molempiin samanaikaisesti.

Kiinteistön arvonlisäys
Valokuituliittymä nostaa kiinteistösi arvoa. Vaikka et itse käyttäisi nettiä juuri mihinkään, on valokuitu monelle asunnonostajalle ehdoton perusedellytys. Monta asuntokauppaa jää jo tänään tekemättä vain sen takia, ettei talossa ole kuituyhteyttä, ja tulevaisuudessa tilanne korostuu entisestään.

Pitkäikäisyys
Valokuitu kestää kerran asennettuna jopa 100 vuotta ja pysyy luotettavana yhteysmuotona koko tuon ajan. Se kestää niin aikaa kuin kasvavia käyttötarpeitakin ilman uusia investointeja yhteyden päivittämiseen: toisin kuin langattomien yhteyksien kohdalla, voidaan valokuidun nopeutta nostaa yksinkertaisesti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.