Talvinen tähtimaisema ja taustalla talo, josta valoa näkyy ikkunoista.

Tietoa valokuidusta

Valokuitu on toimintavarma, nopea, ekologisesti kestävä ja kustannustehokas tapa päästä nettiin.

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on moderni ja nopea tiedonsiirtoon käytettävä tekniikka, joka perustuu ohuisiin lasikuituihin. Valokuitu mahdollistaa valon käytön tietojen siirtämiseen pitkiä etäisyyksiä erittäin nopeasti ja luotettavasti. Valokuituverkko koostuu näistä lasikuiduista, joita käytetään tiedonsiirtoon eri kohteiden välillä.

Usein kysytyt kysymykset valokuidusta
Valokuitua läheltä kuvattuna.
Kaksi kypäräpäistä valokuidun asentajaa asentamassa valokuitua.

Miten valokuitu rakennetaan?

Valokuituyhteyden rakennusvaiheet voivat vaihdella ja vaiheita voidaan suorittaa eri järjestyksessä ottaen huomioon vuodenajan erityispiirteet. Tavoitteena on aina saada työt valmiiksi mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Näin valokuitu rakennetaan

Mikä on valokuidun hinta?

Valokuituyhteys tarjoaa kestävän ja tulevaisuuteen suuntautuneen ratkaisun, joka voi parantaa kiinteistön arvoa ja tarjota monipuolisia palveluita eri tarpeisiin.

Tutustu valokuidun hintaan

Valokuitu vai 5G?

On hyvä huomata, että valokuitu ja 5G eivät ole kilpailevia teknologioita, vaan ne täydentävät toisiaan. Esimerkiksi 5G voi toimia hyvänä vaihtoehtona alueilla, joissa valokuitua ei ole saatavilla tai sen rakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Lue lisää valokuidun eduista

Valokuitu voittaa aina

Valokuitu kannattaa monesta syystä. Se tarjoaa erittäin nopean ja luotettavan internetyhteyden, joka mahdollistaa sujuvan suoratoiston, nopeat latausajat ja tehokkaan tiedonsiirron. Valokuituverkko on myös erittäin kestävä ja immuuni sähkömagneettisille häiriöille. Lisäksi valokuitu pystyy käsittelemään suuria määriä dataa samanaikaisesti, mikä takaa tasaisen suorituskyvyn kaikille liitetyille laitteille.

Valokuitu on siis investointi tulevaisuuteen ja parantaa merkittävästi kodin tai yrityksen verkkokokemusta.

Onko valokuidusta minulle hyötyä?

Toimiva nettiyhteys on yhtä tärkeää sujuvalle arjelle kuin vesi, sähkö ja lämmitys. Mobiiliyhteydet eivät pysty vastaamaan alati kasvaviin tiedonsiirtomäärien tarpeisiin. Valokuitu kasvattaa talosi arvoa tutkitusti tuhansilla euroilla ja varmistaa nopean nettiyhteyden pitkälle tulevaisuuteen. Valokuitu on toimintavarma, nopea, ekologisesti kestävä ja kustannustehokas tapa päästä nettiin.

Usein kysytyt kysymykset

Valokuitu on ohut, lasista valmistettu ja valoa johtava kuitu. Kuidun kautta voidaan lähettää dataa erittäin suurilla nopeuksilla. Tiedonsiirrossa käytetään LED- tai laservaloa. Yksittäisistä valokuiduista punotaan valokaapeleita, joissa voi olla kymmeniä tai jopa satoja valokuituja.

Valokuitua läheltä kuvattuna.

Valoo on markkinoiden edullisin valokuitutoimija (Kauppalehti 13.9.2022). Valoo valokuitu on markkinoiden ainoa valokuitusopimus, jossa kaikki sisältyy hintaan. Saat yhdellä sopimuksella kaiken mitä tarvitset: sekä fyysisen valokuituliittymän että laajakaistan. Ei liittymismaksuja, ei asennusmaksuja, ei ylläpitomaksuja – meillä maksat vain nettiliittymästä valitsemasi nopeuden mukaan.

Valokuitu toimii valon avulla. Valoa lähetetään ohuessa lasikuidussa, joka heijastaa valon sisällään. Tiedot siirtyvät valon avulla pitkiä matkoja vähäisin häiriöin. Päätelaite kääntää saapuvan valon sähköiseksi signaaliksi, joka käsitellään tietojen siirtämiseksi tai vastaanottamiseksi.

Valokuituhanke alkaa suunnittelulla ja asukkaiden kiinnostuksen kartoituksella. Kun riittävä määrä tilauksia on saatu, tehdään rakentamispäätös, ja rakentaminen alkaa. Tämä sisältää runkoverkon rakentamisen, kuituputken tuomisen taloihin sekä kuitupäätelaitteen asennuksen. Lopuksi tehdään teletyöt ja otetaan liittymät käyttöön.

Molempia verkkoja tarvitaan. 5G-yhteys ei toimi lainkaan ilman valokuitua, sillä verkko tulee 5G-tukiasemallekin valokuitua pitkin. Valokuidulla ei puolestaan voida operoida Wi-Fi:n kantaman ulkopuolella. Molemmilla onkin oma paikkansa tietoyhteiskunnan infrastruktuurissa – valokuidulla kiinteissä käyttöpaikoissa kuten kotona ja työpaikoilla, ja 5G:llä silloin, kun ollaan liikkeellä.

Testaa internetyhteytesi nopeus

Valoon nopeustesti tarjoaa helpon ja luotettavan testausmahdollisuuden, jolla voit tarkistaa netin nopeus operaattorisi lupaamalla tasolla. Netin nopeustesti ei vaadi erillisen ohjelman lataamista, vaan voit tehdä sen vaivattomasti yhdellä klikkauksella. Kaikki operaattorit käyttävät samaa Ooklan Speedtest mittaria, joten tuloksesi on aina luotettava.

Testaa internetyhteytesi nopeus
Pimeäkuva moottoritiestä, jossa autojen valot näkyvät pitkällä valotusajalla.