Miten voimme auttaa?
< Kaikki aiheet
Tulosta

Voinko itse vaikuttaa siihen, mitä reittiä pitkin valokuitu tuodaan omakotitalooni?

Kyllä voit. Rakentamisen lähestyessä valokuituasentajamme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii ajan kodin pihareitin katselmointiin. Katselmoinnissa asiakas ja valokuituasentaja suunnittelevat yhdessä valokuidulle sopivan kulkureitin, joka huomioi mahdolliset esteet, kuten muut kaapelit, putket, pihakivetykset, laatoitukset ja puut.

Kiveykset ja asfaltti pyritään kiertämään ja/tai valitaan pienimmän jäljen tuottava reitti. Kaapelin toimituksen yhteydessä pihan kaivuujälki täytetään. Asiakkaan tontilla tehtävät ympäristön ennallistamistyöt, muun muassa nurmetus sekä istutusten, kiveyksen ja asfaltin ennallistaminen, ovat asiakkaan vastuulla.

Ensisijaisesti käytetään aina valmiita putkituksia mahdollisuuksien mukaan. Asiakkaan vastuulla on etsiä mahdolliset putkitukset ja putkien päät valmiiksi ennen asennusta.

Uudemmissa taloissa asennus on joskus mahdollista tehdä talon tekniseen tilaan, jossa on internetyhteyden kaapelointi kodin eri huoneisiin. Jos kaapelointia ei ole, valitaan looginen sijainti, runkokuidun suunnasta taloon, yhdessä asiakkaan kanssa.

Huomioithan, että valokuidun sisäasennukseen ja seinän läpi porattavaan reikään tarvitaan riittävästi tilaa. Onkin suositeltavaa miettiä etukäteen valmiiksi sopiva sijoituspaikka kuitupäätteelle ja raivata tilaa asennukselle. Huolehdithan, että päätelaitteen läheisyydessä on myös pistorasia tarvittavaa sähkövirtaa varten.

Tyypillisesti valokuituasentaja suorittaa samalla käynnillä myös sisäasennukset ja kaivaa reitin valokuidulle. Valokuidun asennus voidaan toteuttaa kuitenkin myös muussa järjestyksessä, esimerkiksi sisäasennukset voidaan suorittaa talvella ja muut tonttityöt kesällä.

Valokuituasentaja pyytää käynnillään allekirjoituksesi asennusasiakirjaan, jolla annat luvan valokuidun asennuksen tekemiseen. Samalla saat dokumentin käynnistä ja ohjeet valokuituliittymän käyttöönottoa varten.

Pihatyöt tehdään kevyin menetelmin ja kuten alla olevasta kuvasta näet, ei pihalle jää isoja jälkiä.