Valoo avaa kuituverkkonsa kilpailulle ja alkaa myös itse tarjota internetpalveluita

Suomen valokuitumarkkinat mullistanut Valoo on avaamassa kuituverkkoaan kilpailulle. Tähän saakka Valoon verkon nettipalveluista on huolehtinut Cinia Oy, joka on myös kuulunut Valoon omistajiin. Ilmaisia valokuituyhteyksiä tarjonnut yhtiö on herättänyt kysymyksiä kilpailun vapaudesta ja siitä, lukitaanko sen kuitua käyttävät kuluttajat yhden internetoperaattorin asiakkaiksi. Valoo puolestaan on luvannut avata verkkonsa kilpailulle heti, kun aika on kypsä.

”Nyt se on”, sanoo Valoon toimitusjohtaja Tommi Linna. ”Olemme kasvattaneet asiakas- ja tilauskantaamme määrätietoisesti ja nopeasti sillä ajatuksella, että kaikilla on oikeus valokuituyhteyksiin, eikä se saa olla hinnasta kiinni. Suomen digitaalinen infrastruktuuri tarvitse valokuitua. Mutta samalla lailla kuluttajat tarvitsevat vapaata kilpailua – myös internetoperaattorin valinnassa. Tulevaisuudessa kuituasiakkaamme valitsevat operaattorinsa listalta, jossa Valoo on yksi palvelutarjoaja muiden joukossa.”

Muutoksen yhteydessä Valoon omistuspohjaa tiivistetään ja Cinia myy 19,9 % osuutensa Valoon osakekannasta DIF Capital Partnersille, joka omistaa kaupan jälkeen Valoon osakkeista 100 %.

”Cinia on ollut meille tuki ja selkäranka, kun olemme nopealla aikataululla nostaneet Valoon Suomen johtavaksi valokuitutoimijaksi. Ilman Ciniaa emme olisi tässä”, sanoo Tommi Linna.

”Vähemmistöomistaja Cinia halusi olla mukana yhtiössä parantaakseen Suomen tietoliikenteen runkoyhteyksiä sekä olla mahdollistamassa Suomen digitaalisen talouden ja elinkeinoelämän nopeamman kehittymisen. Olemme saavuttaneet tavoitteemme ja kansallisen valokuituinframme investointivajetta on saatu kurotuksi pienemmäksi. Tehtävämme on tältä osin siis suoritettu ja keskitymme nyt ydinliiketoimintojemme kehittämiseen”, toteaa Cinia Oy:n toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Kauppasopimukseen liittyy vielä joitakin teknisiä kaupan vahvistumisen ehtoja, jotka ovat edellytyksinä kaupan toteutumiseksi. Tavoite on saada kauppa vahvistettua lähipäivien aikana. Osapuolet eivät julkista kauppahintaa.

Valoo julkaisee kevään aikana omien internetliittymiensä palvelukuvaukset. ”Liittymien hinnat pysyvät ennallaan, ja valokuidun rakennamme ilmaiseksi – kuten tähänkin saakka”, Tommi Linna lupaa. ”Meillä on myös työn alla ensimmäiset aiesopimukset muiden palveluntarjoajien kanssa. Kiinnostus tulla mukaan Valoon kuituverkon aidosti avoimeen palvelurajapintaan on ollut todella suurta. Tätä mahdollisuutta on selvästi odotettu.”

Ajankohtaista