Iltamaisemakuva kaupungista.

Valokuituhankkeen ABC – näin se etenee

Valokuidun hankkiminen kotiin voi herättää paljon kysymyksiä. Myllätäänkö piha kaivinkoneilla auki? Rakennetaanko pihalla ja alueellani kuukausia putkeen? Koska saan liittymäni käyttöön?
 
Käymme tässä artikkelissa vaiheittain läpi, miten valokuituhanke etenee. 
 
Jos olet jo tilannut liittymän ja alueesi rakentamispäätös on julkaistu, voit hypätä suoraan kohtaan 4. Muussa tapauksessa suosittelemme lukemaan artikkelin kokonaan.
 

1. Kartoitamme kiinnostuksen

Ensimmäinen toimenpiteemme on alueellinen markkinointikampanja, jossa tiedotamme alueen asukkaille valokuituhankkeen käynnistymisestä. Asiakkaat voivat tehdä kotiinsa valokuitutilauksen ja houkutella myös naapuruston asukkaita mukaan. Kun saamme kerättyä kiinnostuneiden asukkaiden tietoja, voimme aloittaa alueen suunnittelua ja resurssien allokaatiota valokuituverkon rakentamiseen.
 
Tilauksen jälkeen lähetämme asiakkaille säännöllisesti tietoa valokuidusta, tiedotteita ja projektin etenemisestä kertovaa postia. Kun alue on saanut tarpeeksi tilaajia, tehdään alueelle sitova rakennuspäätös, jonka jälkeen verkkoa päästään rakentamaan.
 

2. Teemme alueen rakentamispäätöksen

Edellisessä vaiheessa vastaanottamiemme tilauksien määrä ja sijainti määrittävät sen, mille alueille kuituverkko rakennetaan ensin. Itse rakentamisen aloittamiseen voi kuitenkin mennä aikaa, sillä kaikkia rakennustöitä ei voida suorittaa talviaikaan.
 
Mitä nopeammin alueelta saadaan riittävästi tilauksia, sitä pikemmin rakentamispäätös tehdään. Sitoudumme aloittamaan verkon rakentamistoimenpiteet 12 kuukauden sisällä aluetta koskevasta rakentamispäätöksestä. Tilauksen alueelle voi tehdä myös rakennuspäätöksen jälkeen, sillä tavoittelemme mahdollisimman suurta valokuituverkon kattavuutta. Omaa tilausta ei kannata jättää viime tinkaan, sillä mitä nopeammin alueelta saadaan riittävästi tilauksia, sitä pikemmin rakentamispäätös tehdään.
 

3. Suunnittelemme alueen valokuituverkon 

Suunnittelemme valokuituverkon kulkureitit tilauksien mukaisesti, jotta työt voidaan suorittaa mahdollisimman tehokkaasti. Sovimme alueen urakoitsijan kanssa rakentamisen aikataulutuksen, jotta töihin päästään mahdollisimman nopeasti. Samanaikaisesti voimme suorittaa erinäisiä lupaprosesseja esimerkiksi kaupunkien/kuntien kanssa. 
 

4. Katselmoimme pihan

Rakentamisen lähestyessä valokuituasentajamme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii ajan kodin pihareitin katselmointiin. Katselmoinnissa asiakas ja valokuituasentaja suunnittelevat yhdessä valokuidulle sopivan kulkureitin, joka huomioi mahdolliset esteet, kuten muut kaapelit, putket, pihakivetykset, laatoitukset ja puut. Kiveykset ja asfaltti pyritään kiertämään ja/tai valitaan pienimmän jäljen tuottava reitti. Kaapelin toimituksen yhteydessä pihan kaivuujälki täytetään. Asiakkaan tontilla tehtävät ympäristön ennallistamistyöt, muun muassa nurmetus sekä istutusten, kiveyksen ja asfaltin ennallistaminen, ovat asiakkaan vastuulla.
 
Ensisijaisesti käytetään aina valmiita putkituksia mahdollisuuksien mukaan. Asiakkaan vastuulla on etsiä mahdolliset putkitukset ja putkien päät valmiiksi ennen asennusta. 
 
Samalla käynnillä asentaja voi suorittaa myös sisäasennukset (kohta 5) ja kaivaa reitin valokuidulle (kohta 6).
 

5. Teemme sisäasennukset 

Valokuituasentajamme tekevät seinään noin senttimetrin levyisen reiän, josta valokuitukaapeli tuodaan asuntoon sisään. Talon ulkoseinään asennetaan valokuidulle kotelointi, jolloin talon seinään tehtävä läpivienti jää kotelon sisälle piiloon.
 
Asentajamme asentaa talon seinän sisäpuolelle valokuituliittymän päätelaitteen. Uudemmissa taloissa asennus tehdään yleensä talon tekniseen tilaan, jossa on internetyhteyden kaapelointi kodin eri huoneisiin. Jos kaapelointia ei ole, tulisi sijainti valita siten että se on lähinnä talon internetyhteyttä tarvitsevia laitteita. Huolehdithan, että päätelaitteen läheisyydessä on myös pistorasia tarvittavaa sähkövirtaa varten. 
 

6. Teemme pihatyöt 

Piha- ja tonttitöissä kaivamme valokuidulle reitin ulkoseinän koteloinnista kadunvarteen. Kaivuutyöt suoritetaan kevyin menetelmin, yleensä täryauraa käyttäen. 
 
Itse kaivanto on vain n. 30 cm syvä ja n. 10 cm levyinen. Kaivantoon asennetaan noin sentin paksuinen putki valokuitukaapelia varten. Kaivanto luonnollisesti myös peitetään ja tasoitetaan, kun valokuituputki on laskettu maan sisään. Täryaura tekee siistiä jälkeä, eikä isoja kaivuujälkiä jää pihaan. Mikäli pihan asfaltti täytyy alittaa, tehdään siihen leikkaus asfalttisahalla, pienimmän mahdollisen jäljen tuottamiseksi. Piha- ja tonttitöiden jälkeen rakennustyöt piha-alueellasi ovat valmiit.
 
Samoihin aikoihin tai hieman myöhemmin rakennamme myös runkoreitit ja teiden varsille vedettävät reitit. Siinä vaiheessa tiedät iloita olevasi jo lähellä elämäsi parasta nettiliittymää, kun näet kotikadulla pörrääviä kaivinkoneita ja vastuullisesti heijastinliiveihin pukeutuneita ammattilaisia työssään.
 
Jos olosuhteet sallivat, voimme kaivaa valokuidun runkoputken maahan erittäin kevyin menetelmin. 
 

7. Puhallamme kuidun putkeen 

Kun runkoreitti on valmistunut, puhallamme putkiin kuidut ja kytkemme ne talosi ulkoseinän rasiaan.
 

8. Otat liittymän käyttöön ja nautit nopeasta internetistä 

Kuidun puhaltamisesta putkeen kuluu vielä alueesta riippuen joitakin päiviä tai viikkoja, että saamme runkoverkon rakennustyöt maaliin.
 
Sitten onkin jäljellä enää paras osuus: lähetämme sinulle vahvistusviestin, että liittymä on valmis käyttöönotettavaksi. Käyttöönotossa menee vain muutama minuutti.

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.



Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.