Valoon internetliikenne kulkee nyt myös Ruotsin kautta maailmalle.

Valoon internetliikenne kulkee nyt myös Ruotsin kautta maailmalle

Pohjois-Euroopan suurin yhdysliikenneorganisaatio Netnod ja suomalainen internetoperaattori Valoo ovat sopineet Valoon verkon liittämisestä Netnodin Tukholmassa sijaitsevan yhdysliikennepisteeseen. Kytkentä on otettu käyttöön kesäkuun puolivälissä. Valoon asiakkaille tämä näkyy entistä nopeampina ja viiveettömämpinä yhteyksinä maailmalle. Samalla se lisää Valoon nettiyhteyksien huoltovarmuutta esimerkiksi tilanteessa, jossa suomalaisia internetin yhdysliikennepisteitä kohtaa jokin häiriö.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Maailmanlaajuinen toisiinsa kytkettyjen tietoverkkojen järjestelmä, lyhyemmin tunnettu nimellä internet, on monimutkainen ja jatkuvasti muuttuva kokonaisuus. Erään internetin teknisistä kulmakivistä muodostavat fyysiset yhdysliikennepisteet, joissa internetoperaattorit ja sisällönjakeluverkot kytkeytyvät toisiinsa.

Suomen suurin ja tärkein yhdysliikennettä hallinnoiva taho on voittoa tavoittelematon, jäsentensä pyörittämä organisaatio Ficix, jonka yhdysliikenneinfraa myös Valoo käyttää. Tämä tarkoittaa, että Valoon konesaleista on rakennettu suorat valokuituyhteydet Ficixin yhdysliikennepisteisiin, joista Valoon nettiliikenne viedään maailmalle.

”Ilman omaa yhdysliikennepisteiden käyttöä nettioperaattori on täysin jonkun muun palveluntarjoajan transit-yhteyksien varassa, vailla kontrollia siitä, mitä kautta ja millä prioriteetilla datapaketteja verkossa liikutellaan”, sanoo Valoon Head of network Jari Pentinmäki.

Kytkeytyminen Netnodin yhdysliikennepisteeseen ei korvaa Ficixin pisteiden käyttöä, vaan toimii sen rinnalla tukena ja varmistuksena. ”Ruotsissa Netnodin yhdysliikennepisteissä toimii huomattavasti Suomea enemmän suuria kansainvälisiä sisällönjakelijoita, joten saamme Netnodin kautta rakennettua suorat yhteydet kaikkiin näihin jakelijoihin”, kertoo Pentinmäki. ”Käytännössä ensimmäisenä eron ovat huomanneet Steam-alustan käyttäjät, esimerkiksi Counter Striken pelaajat, joille viiveetön yhteys on melkeinpä ehdoton edellytys hyvälle pelikokemukselle. Mutta tietenkin tämä hyödyttää kaikkia Valoon netin käyttäjiä.”

Suurista sisällönjakelijoista Netflix on lähes ainoa, joka löytyy kotimaisista Ficixin yhdysliikennepisteistä. ”Ficixissä on mukana valtaosa suomalaisista toimijoista sekä jonkin verran ulkomaalaisia, mutta moni iso toimija on jättänyt tulematta Suomeen. He katsovat, että läsnäolo Ruotsissa riittää, joten siksi mekin kiinnityimme nyt Netnodiin”, Pentinmäki sanoo. ”Tämä on merkittävä askel meille ja meidän asiakkaillemme, vaikka kaikki tapahtuukin näkymättömissä tavalliselle kuluttajalle.”

Lisätietoja: press@valoo.fi

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.