Mielipidekirjoitus: Valokuitu säästää energiaa – kuparikaapeli tai 5G-verkko kuluttavat enemmän sähköä

Energian säästäminen ei aina tarkoita luopumista jostain, kirjoittaa valokuituyhtiö Valoon toimitusjohtaja Tommi Linna.

Valtakunnallisen energiansäästöviikon (9.–15.10.) vuoksi on hyvä pysähtyä hetkiseksi miettimään, mihin meistä itse kukin käyttää sähköä, ja kuinka sitä voi säästää. Ensimmäisenä mieleen nousevat ne ilmeiset, isot asiat: lämmitys, valaistus ja kodin suuret sähkölaitteet. Mutta entä kaikki meitä ympäröivät pienet asiat, jotka myös vievät sähköä?

Suomalaiset käyttävät tutkimusten mukaan älylaitteita – kännyköitä, tabletteja, tietokoneita, televisioita – useita tunteja päivässä. Tämä koskee sekä työ- että vapaa-aikaa. Ja käytännössä älylaite siirtää dataa verkossa aina, kun sitä käytetään – itse asiassa aina, kun se on päällä. Ja myös muut kuin perinteiset älylaitteet alkavat myös olla yhä useammin yhteydessä internetiin, eli nekin siirtävät dataa. Kaikkien näiden laitteiden suoraa virrankulutusta voi jokainen seurata omasta sähkömittaristaan.

Mutta kuinka voit seurata niiden aiheuttaman dataliikenteen sähkökuormaa? Vastaus: et mitenkään. Entä kuinka voit vaikuttaa siihen? Vastaus: valitsemalla tiedonsiirtoon valokuituyhteyden aina, kun se on mahdollista.

Syy on yksinkertainen. Tiedonsiirto kuparikaapelia tai 5G-verkkoa pitkin voi kuluttaa jopa sata kertaa enemmän sähköä kuin valokuidussa. Ero on valtava. Kun tämä tieto yhdistetään siihen eksponentiaalisesti kasvavaan datamäärään, joka verkossa liikkuu päivittäin, on helppo nähdä, minkä mittaluokan asiasta on kyse. Valokuitu on ainoa tiedonsiirron teknologia, johon siirtymällä jokainen voi osaltaan vaikuttaa koko kansantalouden sähkönkulutuksen.

Ja mikä parasta: tämä on säästötoimenpide, jonka vuoksi kenenkään ei tarvitse luopua mistään.

Tommi Linna
toimitusjohtaja, valokuituyhtiö Valoo

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.