Älykäs koti vaatii valokuituliittymän
01/03/2021
Oletko haaveillut kiukaan päälle laittamisesta kesken kävelylenkin tai kodin lämpötilan ja ilmanvaihdon säätämisestä kesken mökkireissun?
Erilaisten asumisen mukavuuteen ja turvallisuuteen liittyvien laitteiden etäohjaus kasvattaa tasaisesti suosiotaan, ja niin kutsuttu älykäs asuminen on yksi tämän päivän nousevista trendeistä. Eikä ihme, sillä langattoman Wi-Fi-verkon ja etäyhteyden kautta ohjattavia kodinkoneita ja -laitteita alkaa olla tarjolla jo varsin kohtuulliseen hintaan. Kompastuskivenä kohti älykästä asumista voikin olla hankintahinnan sijaan kodin pätkivä nettiyhteys.
Älylaitteet eivät toimi halutulla tavalla, jos netti pätkii, hidastelee tai kadottaa signaalin
Kun pelaavien teinien ja suoratoistopalveluita suurkuluttavan puolison lisäksi myös kodinkoneet ja muut laitteet haluavat yhtä aikaa nettiin, ovat mobiililiittymien käyttäjät helisemässä.
Kuten jokainen meistä tietää, ei mobiililiittymien myyntipuheissa suitsutetulla maksiminopeudella ja käytännön nopeudella ole mitään tekemistä keskenään: 300 megan 4G-liittymä voi toimia 5 megan nopeudella ja 1000 megan 5G-liittymä 10 megan nopeudella, ja se on täysin sopimusehtojen mukaista.
Operaattorille valittaminen ei auta, koska he eivät tee mitään laitonta.
Mikä siis neuvoksi kodin älykkääseen asumiseen?
Valokuidulla ei ole mobiililiittymien ongelmia
Älykodin toimivuuden varmistat parhaiten valitsemalla nettiyhteydeksesi valokuidun.
Valokuitu on ylivoimaisesti markkinoiden vakain ja luotettavin nettiyhteys. Sen tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton, ja kerran asennettuna kuitu toimii 100 vuotta.
Valokuidun avulla voi netissä olla vaikka koko perhe ja jokainen talon laite yhtä aikaa – ilman katkoja tai häiriöitä. Ja kun yhteyden kapasiteetin tarve tulevaisuudessa kasvaa entisestään uusien nettiin siirtyvien palveluiden myötä, on valokuitu ainut yhteysmuoto, jonka tekniikkaa ei tarvitse päivittää enää koskaan.
Netin nopeus on monelle valokuiduttomalle hampaidenkiristyksen aihe. Siinä missä tavallisen 4G-mobiililiittymän nopeuden vaihtelu on tyypillisesti 1–300 Mbps välillä (keskimääräisesti noin 30–40 Mbps), voi valokuidun nopeuden nostaa helposti jopa 10 000 megaan asti. Valokuitu myös toimii aina luvatulla nopeudella.
Älykkään asumisen monet kasvot
Toisin sanoen vain valokuidun avulla älykoti toimii halutulla tavalla. Mutta mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme älykodista?
Tässä joitakin esimerkkejä modernin älykodin mahdollisuuksista:
1. Lisätty turvallisuus
Valvontakamerat
Erilaisten valvonta- ja turvakameroiden hinnat ovat lähivuosina tulleet huimasti alas, ja laadukkaan kameraratkaisun voi saada jo muutamalla sadalla eurolla. Jos etäyhteydellä halutaan esimerkiksi tarkastella kotipihan tapahtumia mökiltä käsin, tarvitaan nettiyhteydeltä sekä nopeutta että toimintavarmuutta. Mobiili- ja kaapeliyhteyksillä videokuvaan tulee helposti häiriöitä, mutta valokuitu mahdollistaa kuvan tallentamisen pilvipalveluihin ja sitä kautta videokuvan reaaliaikaisen tarkastelun jopa ulkomailta asti.
Ovien lukot
Erilaiset WiFi-ohjattavat älylukot tekevät vahvasti tuloaan. Markkinoilta löytyy myös kotimaisten valmistajien lukkoja, joiden avulla kodin ulko-oven voi avata etänä vaikkapa remonttimiehelle, tai joiden avulla vanhemmat voivat valvoa, milloin lapset tulevat kotiin.
Valaisimet
WiFi-ohjattavien valaisimien avulla kodin valaistusta on helppo säätää sekä kotona että etänä. Valaisimet voidaan ajastaa syttymään ja sammumaan haluttuna ajankohtana, jolloin kodista saadaan asutun näköinen esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Valaisimien etäohjaus lisää myös kodin esteettömyyttä, kun katkaisimia ei tarvitse käyttää ja valaisimien ohjaus onnistuu puhelimen avulla.
2. Energiatehokkuus
Pistorasiat
Tavalliseen pistorasiaan lisättävät älylaitteella ohjattavat WiFi-pistorasiat ovat sekä energiatehokkaita että turvallisia – enää ei tarvitse miettiä, jäikö jokin sähkölaitelaite päälle. Älykkään pistorasian avulla asian voi tarkistaa etänä, ja laitteet on helppo sekä käynnistää että kytkeä pois päältä.
Lämmön ja veden säätely
Sähköpattereihin, vesikiertoisiin pattereihin sekä ilmalämpöpumppuihin on saatavilla monenlaisia älykkäitä ratkaisuja, kuten termostaatteja, releitä ja antureita, joiden avulla kodin lämpötilaa on helppo etäohjata. Ne jopa säätävät automaattisesti tavoitelämpötilaa esimerkiksi sen perusteella, onko ketään kotona. Osa järjestelmistä myös oppii asukkaiden viikkorytmin perusteella vaihtamaan talon lämpötilaa optimaaliseksi. Lämmön ja veden automaattinen säätely säästää sekä rahaa että pienentää asumisen hiilijalanjälkeä.
Ilmanvaihto
Älykkäässä ilmanvaihdossa hiilidioksidianturit ja ilmamääräsäätimet tutkivat kodin sisäilmaa ja säätävät saadun tiedon perusteella ilmanvaihtoa. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon tehoa ja tuloilman lämpötilaa voidaan esimerkiksi laskea mökkireissun ajaksi.
3. Asumismukavuus
Jääkaappi
Älykäs jääkaappi auttaa vähentämään ruokahävikkiä, sillä sen avulla voi tarkistaa jääkaapin sisällön puhelinta vilkaisemalla. Osa älykkäistä jääkaapeista pystyy myös kirjaamaan ylös elintarvikkeiden parasta ennen -päiväykset.
Kiuas
Etäohjattavat ja ajastettavat kiukaat ovat jo monelle tuttuja ja kenties älykodin tunnetuimpia laitteita. Älykäs kiuas on helppo laittaa päälle puhelimen applikaation avulla vaikkapa lenkin aikana, jolloin saunaan pääsee suoraan ilman, että hiki ehtii kuivua.
Ja mitä muuta?
Kahvinkeitin, robotti-imuri, robottiruohonleikkuri, tietoa etsivä älykaiutin… Tässä vain esimerkkejä tyypillisimmistä langattoman WiFi-verkon kautta toimivista laitteista, joita löytyy jo monen suomalaisen kotoa.
Erilaisten älykkäiden laitteiden valikoima kasvaa koko ajan ja kodeistamme tulee päivä päivältä älykkäämpiä. Kannattaakin päivittää ajoissa nettiliittymä vastaamaan oman kodin tulevaisuuden tarpeisiin.