Mies näpyttelee seinällä olevaa tablettia.

Älykäs koti vaatii valokuituliittymän

Oletko haaveillut kiukaan päälle laittamisesta kesken kävelylenkin tai kodin lämpötilan ja ilmanvaihdon säätämisestä kesken mökkireissun?

Erilaisten asumisen mukavuuteen ja turvallisuuteen liittyvien laitteiden etäohjaus kasvattaa tasaisesti suosiotaan, ja niin kutsuttu älykäs asuminen on yksi tämän päivän nousevista trendeistä. Eikä ihme, sillä langattoman Wi-Fi-verkon ja etäyhteyden kautta ohjattavia kodinkoneita ja -laitteita alkaa olla tarjolla jo varsin kohtuulliseen hintaan. Kompastuskivenä kohti älykästä asumista voikin olla hankintahinnan sijaan kodin pätkivä nettiyhteys.

Älylaitteet eivät toimi halutulla tavalla, jos nettiliittymä pätkii, hidastelee tai kadottaa signaalin

Kun pelaavien teinien ja suoratoistopalveluita suurkuluttavan puolison lisäksi myös kodinkoneet ja muut laitteet haluavat yhtä aikaa nettiin, ovat mobiililiittymien käyttäjät pulassa.

Nettiliittymien ilmoitetut nopeudet ovat aina maksiminopeuksia ja vain nopeuden vaihteluväli kertoo laajakaistan todellisen nopeuden. Mobiiliyhteyksissä vaihteluväli on usein todella suuri ja netin nopeus voi vaihdella hetkellisesti paljonkin.

Suuren vaihteluvälin vuoksi mobiililiittymä kotinettinä on altis hidastelulle. Nopeuteen vaikuttavat myös käyttäjien määrä, sijaintisi, sääolosuhteet, modeemin asetukset sekä esimerkiksi Wi-Fi:n senhetkinen ympäristö. Älylaitteet eivät voi toimia halutulla tavalla, jos netti pätkii, hidastelee tai kadottaa signaalin.

Mikä siis neuvoksi kodin älykkääseen asumiseen?

Valokuidulla ei ole mobiililiittymien ongelmia

Älykodin toimivuuden varmistat parhaiten valitsemalla nettiyhteydeksesi valokuidun.

Valokuitu on ylivoimaisesti markkinoiden vakain ja luotettavin nettiyhteys. Sen tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton, ja kerran asennettuna valokuituverkko toimii jopa 100 vuotta.

Valokuidun avulla voi netissä olla vaikka koko perhe ja jokainen talon laite yhtä aikaa – ilman katkoja tai häiriöitä. Ja kun yhteyden kapasiteetin tarve tulevaisuudessa kasvaa entisestään uusien nettiin siirtyvien palveluiden myötä, on valokuitu ainut yhteysmuoto, jonka tekniikkaa ei tarvitse päivittää enää koskaan.

Netin nopeus on monelle valokuiduttomalle hampaidenkiristyksen aihe. Siinä missä tavallisen 4G-mobiililiittymän nopeuden vaihtelu on tyypillisesti 1–300 Mbps välillä (keskimääräisesti noin 30–40 Mbps), voi valokuidun nopeuden nostaa helposti jopa 20 000 megaan asti.

Valokuitu toimii aina paljon tasaisemmalla nopeudella ja sallitut vaihteluvälit ovat huomattavasti pienemmät, kuin mobiiliyhteyksillä toteutetussa nettiliittymässä.

Älykkään asumisen monet kasvot

Toisin sanoen vain valokuidun avulla älykoti toimii halutulla tavalla. Mutta mikä oikeastaan on älykoti?

Älykäs koti (smart home) viittaa kotiin, jossa on integroituja älykkäitä teknologiaratkaisuja ja automaatiojärjestelmiä, jotka parantavat kodin toimivuutta, mukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Tällaisessa kodissa eri laitteet ja järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa ja voidaan ohjata ja hallita keskitetysti esimerkiksi älypuhelimen, tabletin tai ääniohjauksen avulla.

Älykodissa voi olla monenlaisia älylaitteita, kuten älyvalaistusta, älytermostaatteja, älylukkoja, turvakameroita, älykkäitä kodinkoneita (kuten jääkaappeja, uuneja ja pesukoneita), älykaiuttimia ja älytelevisioita.

Yksi tärkeä osa älykästä kotia on sen kyky kerätä ja analysoida tietoa eri järjestelmistä ja laitteista. Tämä tieto voidaan hyödyntää älykkäiden päätösten tekemisessä, kuten sähkönkulutuksen optimoinnissa, talon lämpötilan säätelyssä tai kodin turvallisuuden parantamisessa.

Tässä joitakin esimerkkejä modernin älykodin mahdollisuuksista:

1. Lisätty turvallisuus

Valvontakamerat

Erilaisten valvonta- ja turvakameroiden hinnat ovat lähivuosina tulleet huimasti alas, ja laadukkaan kameraratkaisun voi saada jo muutamalla sadalla eurolla. Jos etäyhteydellä halutaan esimerkiksi tarkastella kotipihan tapahtumia mökiltä käsin, tarvitaan nettiyhteydeltä sekä nopeutta että toimintavarmuutta. Mobiili- ja kaapeliyhteyksillä videokuvaan tulee helposti häiriöitä, mutta valokuitu mahdollistaa kuvan tallentamisen pilvipalveluihin ja sitä kautta videokuvan reaaliaikaisen tarkastelun jopa ulkomailta asti.

Ovien lukot

Erilaiset Wi-Fi-ohjattavat älylukot tekevät vahvasti tuloaan. Markkinoilta löytyy myös kotimaisten valmistajien lukkoja, joiden avulla kodin ulko-oven voi avata etänä vaikkapa remonttimiehelle, tai joiden avulla vanhemmat voivat valvoa, milloin lapset tulevat kotiin.

Valaisimet

Wi-Fi-ohjattavien valaisimien avulla kodin valaistusta on helppo säätää sekä kotona että etänä. Valaisimet voidaan ajastaa syttymään ja sammumaan haluttuna ajankohtana, jolloin kodista saadaan asutun näköinen esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Valaisimien etäohjaus lisää myös kodin esteettömyyttä, kun katkaisimia ei tarvitse käyttää ja valaisimien ohjaus onnistuu puhelimen avulla.

2. Energiatehokkuus

Pistorasiat

Tavalliseen pistorasiaan lisättävät älylaitteella ohjattavat Wi-Fi-pistorasiat ovat sekä energiatehokkaita että turvallisia – enää ei tarvitse miettiä, jäikö jokin sähkölaitelaite päälle. Älykkään pistorasian avulla asian voi tarkistaa etänä, ja laitteet on helppo sekä käynnistää että kytkeä pois päältä.

Lämmön ja veden säätely

Sähköpattereihin, vesikiertoisiin pattereihin sekä ilmalämpöpumppuihin on saatavilla monenlaisia älykkäitä ratkaisuja, kuten termostaatteja, releitä ja antureita, joiden avulla kodin lämpötilaa on helppo etäohjata. Ne jopa säätävät automaattisesti tavoitelämpötilaa esimerkiksi sen perusteella, onko ketään kotona. Osa järjestelmistä myös oppii asukkaiden viikkorytmin perusteella vaihtamaan talon lämpötilaa optimaaliseksi. Lämmön ja veden automaattinen säätely säästää sekä rahaa että pienentää asumisen hiilijalanjälkeä.

Ilmanvaihto

Älykkäässä ilmanvaihdossa hiilidioksidianturit ja ilmamääräsäätimet tutkivat kodin sisäilmaa ja säätävät saadun tiedon perusteella ilmanvaihtoa. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon tehoa ja tuloilman lämpötilaa voidaan esimerkiksi laskea mökkireissun ajaksi.

3. Asumismukavuus

Jääkaappi

Älykäs jääkaappi auttaa vähentämään ruokahävikkiä, sillä sen avulla voi tarkistaa jääkaapin sisällön puhelinta vilkaisemalla. Osa älykkäistä jääkaapeista pystyy myös kirjaamaan ylös elintarvikkeiden parasta ennen -päiväykset.

Kiuas

Etäohjattavat ja ajastettavat kiukaat ovat jo monelle tuttuja ja kenties älykodin tunnetuimpia laitteita. Älykäs kiuas on helppo laittaa päälle puhelimen applikaation avulla vaikkapa lenkin aikana, jolloin saunaan pääsee suoraan ilman, että hiki ehtii kuivua.

Ja mitä muuta?

Kahvinkeitin, robotti-imuri, robottiruohonleikkuri, tietoa etsivä älykaiutin… Tässä vain esimerkkejä tyypillisimmistä langattoman Wi-Fi-verkon kautta toimivista laitteista, joita löytyy jo monen suomalaisen kotoa.

Erilaisten älykkäiden laitteiden valikoima kasvaa koko ajan ja kodeistamme tulee päivä päivältä älykkäämpiä. Kannattaakin päivittää ajoissa nettiliittymä vastaamaan oman kodin tulevaisuuden tarpeisiin.

Ajankohtaista