Takaisin listaukseen

Valoo kantaa suurta vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnassa

Tuorein IPCC:n ilmastonmuutosraportti on hälyttävä, vaikka toisaalta se kertoo: toivoa on. Mutta toimenpiteiden muutoksen torjumiseksi on oltava jo käynnissä, ja esimerkiksi jatkuvasti kasvavan tiedonsiirron ilmastovaikutukset eivät ole vähäpätöinen tekijä tässä yhtälössä.

Valokuituyhtiö Valoo seuraa vastuullaan olevaa digitaalisen infrastruktuurin hiilijalanjälkeä vuosittaisessa vastuullisuusselvityksessään. Yhtiön laskelmissa valokuidun elinkaari määritellään sadaksi vuodeksi, sillä teknisenä ratkaisuna valokuitu ei vanhene, ja kuituverkon päästöt putoavat nollaan sen rakentamisen jälkeen.

”Jokaisen yhtiön on tänä päivänä tiedostettava ympäristövastuunsa, joka kattaa sekä sisäisen että ulkoisen toiminnan. Koko henkilöstömme on saanut osallistua selvitykseen, jonka tarkoituksena on tunnistaa merkityksellisiä ja vaikuttavia tekoja yhtiömme toiminnassa”, Valoon toimitusjohtaja Tommi Linna kertoo. ”Vastuullisuusselvityksen tulosten avulla pystymme ohjaamaan sekä omaa että kumppaniemme toimintaa. Käytämme selvityksen mittareita myös tulevien kumppaneiden valinnassa. Olemme jatkossakin vastuullinen vaikuttaja koko yhteiskunnassa.”

IPCC:n raportin valossa erityisen hälyttävää on 5G-teknologioiden valtavaksi arvioitu energiankulutus. Aalto-yliopiston tutkimuksessa on laskettu, että yhden 4K-elokuva katsominen mobiiliverkon yli vie saman verran energiaa kuin sähkösaunan lämmittäminen. ”Tämä on hyvin huolestuttava tieto, ja toivon, että asiasta saadaan pikaisesti lisää dataa. Joka tapauksessa me tiedämme, että valokuitu on ylivoimaisesti energiapihein tiedonsiirron teknologia – sen osuus keskivertokotitalouden vuosipäästöistä on puolen promillen luokkaa”, sanoo Linna.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Tommi Linna, p. 044 5577 555, tommi.linna@valoo.fi

 

* Finnet-liitto ry, Valoo (Adola Oy) ja Valokuitunen Oy teettivät hiilijalanjälkilaskelman Green Carbon -tutkimusyhtiöllä talvella 2022–2023. Päästöt laskettiin GHG Protocol Product Life Cycle Accounting and Reporting -standardin mukaisesti vuoden 2021 keskiarvojen perusteella. Laskelmassa otettiin huomioon valokuituverkon raaka-aineiden valmistuksen, kuljetuksen, tuotannon, jakelun ja myynnin, käytön sekä laitteiden hävityksen aiheuttamat päästöt.   

Viidenkymmenen vuoden ajalle tehty elinkaarilaskelma osoittaa, että valokuidun päästöt koko ajalle ovat 273,90 kg CO2e kotitaloutta kohti, mikä vastaa 35 kilometrin ajoa polttomoottoriautolla vuodessa. Tämä tarkoittaa, että valokuituverkon osuus keskivertosuomalaisen vuosipäästöistä on noin 0,5 promillea.