Nainen tekee etätöitä valokuituyhteydellä.

Suomi laahustaa muiden Pohjoismaiden jäljessä kansainvälisessä etätyöindeksissä

Valokuituverkkojen merkitys digitaalisessa yhteiskunnassa kasvaa päivä päivältä. Nopea ja luotettava internetyhteys on muuttunut elintärkeäksi tekijäksi niin kotitalouksille kuin yrityksillekin. Valokuituverkolla on yleensä myös positiivinen vaikutus kiinteistön arvoon sekä alueen elinvoimaisuuteen ja kilpailukykyyn.

Teknologiana valokuituverkko tarjoaa luotettavan, vakaan ja symmetrisen internetyhteyden. Erityisesti symmetrisyys on tärkeä ominaisuus niille, jotka käyttävät verkkoyhteyttä etätöiden tekemiseen. Symmetrisessä yhteydessä lähtevä ja tuleva liikenne toimivat yhtä nopeasti, millä on suuri merkitys esimerkiksi videoneuvottelujen sujuvan toiminnan kannalta.

Kansainvälisessä tutkimusyhtiö Nordlayerin tekemässä vertailussa Tanska on maailman paras ja Ruotsi maailman viidenneksi paras maa etätyön tekoon. Myös eteläinen naapurimme Viro löytyy listalta korkealta, sijalta seitsemän. Mobiiliverkoilla ratsastava Suomi on vasta yhdestoista, mikä ei suinkaan olen huono luku, mutta se voisi olla paljon korkeampikin.

Suomen sijoitusta laskevat heikot pisteet nettiyhteyksien hinnoittelussa sekä huono kyberturvallisuus. Näihin molempiin toisi kaivattua parannusta edullinen valokuituliittymä ja siihen yhdistetty, asiakkaan tarpeita vastaava nettiyhteys.

Ja vielä vinkki uuden nettiyhteyden hankintaa harkitsevalle: monet operaattorit tarjoavat nettiyhteyttä, jonka nopeus ilmoitetaan vain yhdellä luvulla, siis mainostamalla vaikkapa 500-megaista yhteyttä. Tämä luku on aina yhteyden nopeus verkosta kotiin (download). Jos operaattori ei kerro yhteyden nopeutta verkkoon päin (upload), se on luultavasti paljon matalampi, usein vain kymmenesosa download-nopeudesta. Älkää menkö tähän halpaan, vaan vaatikaa operaattoriltanne symmetristä yhteyttä. Jos sitä ei voida toimittaa, on aika vaihtaa valokuituun. Ja nostaa Suomea pykälän verran ylöspäin digitaalisena yhteiskuntana.

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.