Takaisin listaukseen

Jokainen tarvitsee valokuituyhteyden

Jokainen tarvitsee valokuituyhteyden

Valokuitu on kiistatta toimintavarmin, nopein, ekologisesti kestävin ja kustannustehokkain tapa päästä nettiin.

Mobiiliverkot, kuten 4G tai 5G, häviävät valokuidulle kaikilla mittareilla mitattuina. Jos ihan rehellisiä ollaan, ei 5G-verkkoa olisi edes olemassa ilman valokuitua. Tiedät varmaan nuo metalliset, kohti taivasta kurkottelevat linkkitornit, jotka sinkoavat nettiyhteyden langattomasti ympärilleen? Nettiyhteys tuodaan nimittäin niillekin – oikein arvasit – valokuitua pitkin.

5G onkin valokuidulle kuin kasvupyrähdyksen huumassa isotteleva pikkuveli, jonka uhoamiseen voi suhtautua lempeän hyväksyvästi. Pikkuveljellä on toki omat vahvuutensa, mutta ne ovat muualla, eli liikkuvassa käytössä. Valokuitu on sen sijaan ainoa oikea valinta kodin tai työpaikan kiinteäksi nettiyhteydeksi.

Valokuitu loistaa kaikilla mittareilla

  • valokuitu toimii aina luvatulla (huippu)nopeudella
  • valokuitu ei välitä sääilmiöistä tai kuormitu naapurin netinkäytöstä, vaan on aina yhtä toimintavarma
  • valokuituverkon kapasiteettia voidaan nostaa rajattomasti ilman remontteja
  • valokuitu toimii 100 vuotta – ei koskaan enää tarvetta päivittää nettiyhteyttä uuden sukupolven teknologiaan
  • valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa
  • valokuitu on ystävällinen niin ympäristölle kuin lompakolle

En voi alleviivata liiaksi, että tiedonsiirtomäärät kasvavat julmetun nopeasti niin Suomessa kuin ympäri maailman. Linkin takaa löydät kuvan, joka osoittaa jo pelkästään mobiilidatan käytön viisinkertaistuneen viiden vuoden aikana 2015–2020. Viisinkertaistuneen. Eikä missään ole merkkiäkään siitä, että vauhti olisi hidastumassa, päin vastoin. Internetistä on tullut samanlainen näkymätön perushyödyke kuin sähköstä.

Hankkimalla kotiisi valokuidun et törsääkään rahojasi turhaan luksukseen, vaan ostat välttämättömyyshyödykkeen, joka pitää kotisi tietoliikenneinfrastruktuurin ajan tasalla seuraavat sata vuotta.

Älä alistu pätkivään nettiin, kuten alla olevan kuvan pariskunta. Heillä ei nimittäin ole valokuitua.

Mutta miksi valokuituliittymiä on sitten Suomessa niin vähän, jos se on niin ylivoimainen? Luulisi paremman teknologian voittavan.

Niinhän sitä voisi luulla, mutta valokuituverkon nopeampaa laajenemista on hidastanut kaksi asiaa:

  1. Suomen nettioperaattorit ovat keskittyneet markkinoimaan mobiiliverkkoja ja pitäneet valokuidun tietoisesti marginaalissa.
  2. Valokuitu on ollut vielä aivan lähimenneisyydessä kalliimpi vaihtoehto kuin mobiililiittymä.

Valoo Täyskuitu perustettiin sinua varten

Perustimme Valoo Täyskuidun poistaaksemme edellä mainitut ongelmat päiväjärjestyksestä.

  1. Emme tyydy sivuosaan internetyhteyksien näyttämöllä, vaan julistamme profeetan lailla valokuidun ilosanomaa maalla, merellä ja ilmassa. Pidämme huolen siitä, että valokuitu korvaa lähivuosien aikana kotikäytössä olevat langattomat verkot kaikkialla, jonne kuitu ylipäätään kannattaa vetää. Me kaikki ansaitsemme kotiin ja työpaikalle paremman netin.
  2. Meidän filosofiamme on, että valokuitu kuuluu kaikille. Perinteisesti valokuituliittymiä on myyty kalliilla harvoille, mutta me olemme skaalanneet liiketoimintamme siten, että voimme myydä liittymät päin vastoin halvalla monille – niin sinulle kuin minullekin.

Vain jos et käytä nettiä ja asut purkutuomion partaalla olevassa kiinteistössä, jonka tontti on niin huonossa kunnossa, ettei sillä ole minkäänlaista myyntiarvoa, ei sinun kannata ottaa valokuitua. Toisaalta eipä siihen torppaan kannata mitään muutakaan kodin internetyhteyttä hankkia.

Suomi on nettiyhteyksien outolintu

Suomessa keskustelu nettiyhteyksistä pyörii pääasiassa mobiililiittymien ympärillä. Meillä on maailman laajin mobiiliverkko, ja olemme tottuneet rajattomaan mobiilidatan käyttöön niin, että pidämme sitä itsestäänselvyytenä. Maailmalla ei näin ole.

Julistus mobiiliverkon ilosanomasta onkin peittänyt melkein kokonaan alleen keskustelun valokuidusta – siitäkin huolimatta, että valokuidun edut kiinteissä käyttöpaikoissa ovat kiistattomat.

Olemme Pohjoismaiden musta lammas valokuituliittymien määrässä. Kuin suolana haavassa on tilanne vieläpä se, että rakkaassa naapurissamme Ruotsissa on yksi maailman laajimmista kuituverkoista. Siellä valokuituyhteys on maan kotitalouksista jopa 93 % ulottuvilla, kun Suomessa vastaava luku on 40 %. Eikä mobiiliverkonkaan tila ole länsinaapurissamme mitenkään huono.

Emme kai halua hävitä ruotsalaisille tässäkin?

5G ei riitä, vaikka saatat uskoa niin

Tänään 5G-nettiyhteys voi vielä riittääkin, kun verkolla on vielä suhteellisen vähän käyttäjiä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa ripeästi.

Traficomin helmikuussa 2019 julkaistu artikkeli osoitti mobiilidatan käytön kasvavan Suomessa räjähdysmäisesti, eikä kasvuvauhti ole hidastumassa.  Jo yli 70 % internetin yli liikkuvasta datasta on videota. Tällä hetkellä se on enimmäkseen HD-laatuista, mutta moni on jo alkanut tarjota myös 4K-laatuista videota. 4K-laadun vaatima datamäärä on nelinkertainen suhteessa HD-laatuiseen. Toisin sanoen yli 70 % tiedonsiirtomääristä nelinkertaistuu, kun lähetykset muuttuvat laajemmin 4K-laatuisiksi.

Huomaathan, ettei sinun tarvitse 5G-verkon käyttäjänä olla itse videoiden suurkuluttaja. Riittää, että naapurisi on. Hän vie kaistan sinultakin.

Älä anna ilkeän naapurin estää netinkäyttöäsi (äläkä ainakaan häviä ruotsalaisille). Tilaa kotiisi Valoo Täyskuitu ja nauti salamannopeasta netistä koko loppuikäsi!

Tilaa nyt