Ylhäältä kuvattuja katuja ja taloja, joista näkyy katot.

Valokuituverkon rakentaminen on pitkä prosessi

Milloin oman kodin valokuituyhteys saadaan toimintaan?

Valokuituverkon rakentaminen on monivaiheinen projekti, jossa on paljon liikkuvia osia. Prosessi vaikeuttaa tarkan vastauksen antamista, valokuituyhteyden valmistumisesta. Asiakkaalle näkyvä osa, eli katujen varsilla ja kotipihassa tehtävät rakennustyöt, ovat vain pieni – ja yksinkertaisin – osa laajempaa kokonaisuutta. Keskikokoisen suomalaisen kaupungin täysi valokuiduttaminen voi viedä vuosia, mutta asuinalueita valmistuu pääsääntöisesti nopeammin.
Myynti, markkinointi ja muut toimenpiteet poisluettuna, on pelkän valokuituverkon rakentamisen asialista pitkä:
  1. Valokuituverkon suunnittelu, eli mihin kaupunkeihin ja mille alueille verkko rakennetaan.
  2. Verkon jakaminen pienempiin ja helpommin hallittaviin osiin, tyypillisesti muutaman korttelin tai naapuruston kokoisiin alueisiin.
  3. Reittien suunnittelu, eli mitä teitä ja väyliä pitkin valokuitu tuodaan millekin alueelle.
  4. Lupahakemukset sekä kaupunkien, kuntien ja ELY-keskusten että yksityisten toimijoiden, kuten tienhoitokuntien kanssa. Luvitus on haastava prosessi, sillä maan alla kulkee jo sähkö-, puhelin- ja tietoliikennekaapeleita ja vesiputkia sekä viemäröintejä – mahdollisesti myös muuta infraa, kuten kaasuputkia. Lisäksi lupaprosessissa on otettava huomioon myös erityishuomiota ja -lupia vaativat alueet, kuten satamat ja rautatiet. Kuten hengästyttävän pituinen lupa-asioiden listaus antaa ymmärtää, on tässä vaiheessa prosessia suurin viivästyksien vaara. Eri kaupunkien ja kuntien vaihtelevat lupaprosessit ja käsittelyajat, voivat siirtää rakentamisen aloittamista viikoilla tai jopa kuukausilla.
  5. Pääsemme kaivuutöihin, kun lupa-asiat ja suunnittelutyö on saatu valmiiksi. Työt aloitetaan yleensä tonttitöistä ja tienvarsista. Rakennustyöt näkyvät tässä vaiheessa konkreettisesti alueen asukkaille. Myös tässä vaiheessa voi ilmetä yllätyksiä meistä riippumattomista syistä. Esimerkiksi eräs runkoveto keskeytyi kahdeksi kuukaudeksi aikataulustaan viivästyneen siltaremontin takia. Näitä poikkeuksia kuitenkin pyritään ennakoimaan parhaan mukaan.
  6. Kaivamme valokuitureitit teiden varsille, kun pihatyöt ovat valmiina. Tyypillisesti teiden varsia rakennetaan samoihin aikoihin kuin alueen talonpäitä.
  7. Kytkemme valokuituliittymät toimintaan, kun runkoreitin rakentaminen on valmistunut, puhallamme putkiin kuidut ja kytkemme ne vielä talosi ulkoseinän rasiaan. Kuidun puhaltamisen jälkeen voi kulua vielä viikkoja tai jopa kuukausia, että saamme runkoverkon kaikki rakennustyöt viimeisteltyä ja liittymän käyttöönotettavaksi. Liittymä voidaan ottaa käyttöön vasta sitten, kun koko verkko on toimintakykyinen.
Koko rakennusprosessin aikana pyydämmekin kärsivällisyyttä, pyrimme rakentamaan alueesi aina niin nopeasti kuin olosuhteet sen mahdollistavat. Alueesi etenemistilannetta voit seurata rakentamistiedotteiden sivuilta.
Alueellinen rakentamispäätös tehdään heti, kun alueelta saadaan riittävästi tilauksia. Sitoudumme aloittamaan verkon rakentamistoimenpiteet 12 kuukauden sisällä aluetta koskevasta rakentamispäätöksestä. Jatkamme myyntiä myös rakennuspäätöksen jälkeen, sillä tavoittelemme mahdollisimman suurta valokuituverkon kattavuutta. Valokuituverkko on investointi Suomen digitaaliseen infrastruktuuriin.

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.



Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.