5G:hen ladattavat odotukset ovat päätähuimaavan korkealla. 5G:n puolestapuhujat lupaavat mm. huippunopeutta, tasalaatuisuutta, korkeaa kapasiteettia ja kaikkea muutakin hyvää ja kaunista.
Tämä artikkeli selventää mobiiliyhteyden ja kiinteän valokuituliittymän eroja. Vaikka liittymiä markkinoidaan toistensa vaihtoehtoina, ne eivät käytännössä ole sitä, vaan molemmilla on omat vahvuutensa. Paras mahdollinen tilanne onkin, kun sinulla on kotona valokuitu ja kännykässä 5G-liittymä.
5G-yhteyden maksiminopeus vs. miniminopeus
5G-verkkojen markkinoinnissa korostetaan yhteyksien maksiminopeuksia, vaikka tavan käyttäjälle on merkitystä nimenomaan miniminopeudella.
Annan käytännön esimerkin:
Asiakkaalle myydään 1000 megan 5G-liittymä entisen 300-megaisen 4G-yhteyden tilalle. Uuden verkon luvataan korjaavan edellisen yhteyden ongelmat, kuten rakeisen ja pätkivän kuvan Netflixiä katseltaessa.
Mikä siinä on, kun netti pätkii?
Asiakkaan edellinenkin liittymä oli myyty 300 megan liittymänä. Miten voi olla mahdollista, että suoratoistopalvelut pätkivät, kun niiden sujuvaan pyörittämiseen tarvitaan esimerkiksi Netflixin mukaan vain 5 megan yhteys? Vanhallakin liittymällä olisi pitänyt voida pyörittää kymmeniä tv-sarjoja samanaikaisesti.
Vastaus on kuluttajan näkökulmasta hankalasti ymmärrettävässä markkinoinnissa.
Esimerkin 4G-verkon nopeuden luotettava vaihteluväli (eli operaattorin lupaama nopeus) on 5–300 megaa. Toisin sanoen liittymä on myyty korostamalla 300 megaa, mutta osa asiakkaista saa todellisuudessa tyytyä viiteen.
Sama pätee myös 5G:n kohdalla. Asiakkaalle tänään myydyn 5G-liittymän sopimuksessa seisoo, että yhteyden luotettava vaihteluväli on 10–1000 megaa.
10 megaa on vain 1 % yhteyden teoreettisesta maksiminopeudesta.
Valokuituliittymän maksiminopeus vs. miniminopeus
Valokuituliittymän kohdalla yhtälö on yksinkertaisempi: asiakas ostaa 100 megan netin – ja saa sellaisen.
Valokuitutekniikka on aivan erilaista kuin mobiiliteknologia. Valokuituliittymä tuodaan maanalaista putkea pitkin suoraan talon seinään, aivan niin kuin vesiputket. Ja kuten vesi, myös nettiyhteys tulee putkea pitkin aina samalla paineella. Bitit kulkevat maan alla suojassa sääilmiöiltä, katvealueilta ja heikolta signaalilta.
Valokuituliittymä toimii aina yhtä nopeasti riippumatta sääoloista tai muista käyttäjistä. Vaikka koko naapurusto voi katsoa yhtä aikaa jääkiekkoa, pelata Minecraftia ja osallistua videoneuvotteluihin, mutta silti sinun nettisi liikenne viuhahtaa samaa valonnopeaa kyytiä kuin aina ennenkin.
Näin mieletön toimintavarmuus johtuu siitä, että toisin kuin alueen käyttäjien keskenään jakama mobiililiittymä, valokuituliittymä on henkilökohtainen. Et jaa sitä kenenkään muun kuin taloutesi muiden käyttäjien kanssa.
Toisin sanoen 100 megan valokuituyhteys voi olla pahimmassa tapauksessa jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 1000 megan 5G-yhteys.
Luonnollisesti talon oman sisäverkon tulee olla sellainen, että signaali kulkee saumattomasti läpi koko talon. Paraskaan nettiyhteys ei auta, jos sen kulkua estetään kodin sisällä. Tämä pätee muuten yhtä lailla myös 5G-verkkoihin, joten myös mobiilin nimeen tunnustavien kannattaa käydä vilkaisemassa linkin taakse.
Verkossa on koko ajan enemmän laitteita, kun tietokoneiden ja kännyköiden lisäksi jopa jääkaapit ja robotti-imurit kommunikoivat netin välityksellä.
Puhumattakaan siitä, että jo yli 70 % internetin yli liikkuvasta datasta on videota. Tällä hetkellä se on enimmäkseen HD-laatuista, mutta kuluttajat haluavat koko ajan terävämpää kuvaa, ja moni suoratoistopalveluiden tuottaja onkin jo alkanut tarjota myös 4K-laatuista videota.
4K-laatuiden videon käyttämä data on nelinkertainen suhteessa HD-laatuiseen. Toisin sanoen yli 70 % tiedonsiirtomääristä nelinkertaistuu, kun lähetykset muuttuvat laajemmin 4K-laatuisiksi.
Huomaathan, ettei sinun tarvitse 5G-verkon käyttäjänä olla itse videoiden suurkuluttaja. Riittää, että naapurisi on. Hän vie kaistan sinultakin.
Valokuitu kotiin ja 5G liikkuvaan tarpeeseen
Molempia verkkoja tarvitaan. 5G-yhteys ei toimi lainkaan ilman valokuitua, sillä verkko tulee 5G-tukiasemallekin valokuitua pitkin. Valokuidulla ei puolestaan voida operoida Wi-Fi:n kantaman ulkopuolella. Molemmilla onkin oma paikkansa tietoyhteiskunnan infrastruktuurissa – valokuidulla kiinteissä käyttöpaikoissa kuten kotona ja työpaikoilla, ja 5G:llä silloin, kun ollaan liikkeellä.
Keskeistä onkin tunnistaa oma tilanne ja tehdä ratkaisut oman tarpeen mukaan. Jos käytät nettiä enimmäkseen kotona ja/tai tarvitset toimintavarman yhteyden, joka ei pätki suoratoiston tai tiukan pelin aikana, on valokuitu oikea ratkaisu. Mikäli taas olet paljon liikkeellä ja käytät nettiä lähinnä tien päällä, on 5G parempi vaihtoehto.
Ajankohtaista
Miksi valokuituliittymän ei tarvitse maksaa tuhansia euroja?
Nosta kotisi arvoa yhdellä liitännällä – Näistä syistä valokuitu kannattaa hankkia kotiin juuri nyt
Valoon rakennustyöt käynnissä jo 33 kaupungissa ja kunnassa
Suomen nopein valokuituyhtiö Valoo ja Eltel aloittavat yhteistyön
Valokuituyhteyksien rakennuskausi käynnistyi – Masku ja Turku ehtivät ensin
Suomen mitatusti nopein kokosi 200 miljoonaa euroa uutta rauhallista rahaa kotien valokuituihin
Miksi valokuituliittymän ei tarvitse maksaa tuhansia euroja?
Nosta kotisi arvoa yhdellä liitännällä – Näistä syistä valokuitu kannattaa hankkia kotiin juuri nyt
Valoon rakennustyöt käynnissä jo 33 kaupungissa ja kunnassa
Suomen nopein valokuituyhtiö Valoo ja Eltel aloittavat yhteistyön
Valokuituyhteyksien rakennuskausi käynnistyi – Masku ja Turku ehtivät ensin
Suomen mitatusti nopein kokosi 200 miljoonaa euroa uutta rauhallista rahaa kotien valokuituihin