Takaisin listaukseen

Valokuituverkon rakentaminen on pitkä prosessi

Valokuituverkon rakentaminen on pitkä prosessi

Meiltä kysytään usein, milloin juuri oman kodin valokuituyhteys saadaan toimintaan. Se on erinomainen kysymys.

Yleensä emme tosin osaa antaa siihen tyydyttävää vastausta. Ehkä tämän luettuasi ymmärrät, miksi.

Valokuituverkon rakentaminen on nimittäin erittäin työläs ja monisyinen projekti. Asiakkaalle näkyvä osa, eli katujen varsilla ja kotipihassa tehtävät rakennustyöt, ovat vain pieni – ja yksinkertaisin – osa laajempaa kokonaisuutta. Keskikokoisen suomalaisen kaupungin valokuiduttaminen vie vuosia.

Vaikka unohtaisimme nyt myynnin, markkinoinnin ja muut toimenpiteet ja keskittyisimme täysin rakentamiseen, on valokuituverkon rakentamisen asialista pitkä:

 1. Valokuituverkon suunnittelu, eli mihin kaupunkeihin ja mille alueille verkko rakennetaan.
 2. Verkon jakaminen pienempiin ja helpommin hallittaviin osiin, tyypillisesti muutaman korttelin kokoisiin alueisiin.
 3. Reittien suunnittelu, eli mitä teitä ja väyliä pitkin valokuitu tuodaan millekin alueelle.
 4. Lupahakemukset sekä kaupunkien, kuntien ja Ely-keskusten että yksityisten toimijoiden, kuten tienhoitokuntien kanssa. Luvitus on haastava prosessi, sillä maan alla kulkee jo sähkö-, puhelin- ja tietoliikennekaapeleita ja vesiputkia sekä viemäröintejä – mahdollisesti myös muuta infraa, kuten kaasuputkia. Oman lusikkansa heittävät soppaan myös erityishuomiota ja -lupia vaativat alueet, kuten satamat ja rautatiet.
  Kuten hengästyttävän pituinen lupa-asioiden listaus antaa ymmärtää, on tässä vaiheessa prosessia suurin viivästyksien vaara. Yksikin puuttuva leima virallisessa paperissa voi siirtää rakentamisen aloittamista viikoilla.
 5. Pääsemme vihdoin kaivuutöihin, kun lupa-asiat ja suunnittelutyö on saatu valmiiksi. Kaivaminen aloitetaan asuntojen päistä.
  Tämä on se hetki, jolloin näet konkreettisesti rakennustöitä. Kaiken muun suoritamme vaivihkaa yön pimeydessä.
  Myös tässä vaiheessa voi ilmetä yllätyksiä meistä riippumattomista syistä. Esimerkiksi eräs runkovetomme keskeytyi kahdeksi kuukaudeksi aikataulustaan viivästyneen siltaremontin takia. Toisella paikkakunnalla taas emme saaneet hyvissä ajoin tilaamiamme materiaaleja. Tähän oli syynä maailmanlaajuinen materiaalipula.
 6. Kaivamme valokuitureitit teiden varsille, kun pihatyöt ovat valmiina. Tyypillisesti teiden varsia rakennetaan samoihin aikoihin kuin alueen talonpäitä.
 7. Kytkemme valokuituliittymät toimintaan, kun koko asuinalueen reitit ja runkoverkko ovat valmiit. Tähän voi kulua pitkäänkin (jopa kuukausia) siitä, kun oman kodin talonpää on rakennettu. Pyydämme malttia.

Ei siis paniikkia, jos sinusta tuntuu, että hommat seisovat paikallaan. Eivät seiso. Olemme kädet savessa näiden tai noin miljoonan muun asian kanssa, mutta rakentaminen etenee vääjäämättä!

Takaamme rakentamisen alkavan viimeistään vuoden sisällä rakentamispäätöksestä. Alueen ensimmäisen rakentamispäätöksen lupaamme tehdä puolestaan vuoden sisällä myynnin avaamisesta. Jatkamme luonnollisesti myyntiä senkin jälkeen, sillä tavoittelemme mahdollisimman suuria valokuituverkkoja. Emme kuitenkaan sido asiakkaitamme väkisin itseemme, jos emme tuossa ajassa saa tehtyä rakentamispäätöstä.