Kolme lasta istumassa sohvalla ja keskimmäinen lapsi pelaa peliä.

Kodin sisäverkko kuntoon

Maailman nopeimmaksikaan luvattu verkkoyhteys ei paljon lämmitä, jos kotinetti pätkii. Vika ei kuitenkaan ole aina operaattorin päässä, vaan usein haasteita voi löytyä myös kodin sisäverkosta.

Maailman nopeinkin nettiyhteys toimii vain niin hyvin kuin kodin sisäverkko.

Nettioperaattorit eivät ole juuri pitäneet esillä sitä faktaa, että toimiva sisäverkko on aivan yhtä tärkeä osa kodin tietoliikenneinfrastruktuuria kuin itse nettiyhteys. Operaattorit ovat myös maksaneet laiminlyönnistään. Moni negatiivinen arvostelu ja vielä useammat asiakaspalvelun saamat haukut olisivat jääneet saamatta, jos asiakas olisi ohjeistettu jo nettiliittymää ostettaessa päivittämään myös kodin sisäverkko ajan tasalle.

Tässä artikkelissa käydään lyhyesti läpi seuraavat asiat:

  • Mikä on sisäverkko?
  • Mitä ovat sisäverkon yleisimmät ongelmat?
  • Mitä toimiva sisäverkko vaatii?

Tämän luettuasi osaat ryhtyä toimenpiteisiin, joilla varmistat kodin sisäverkkosi ajantasaisuuden!

Mikä on sisäverkko?

Sisäverkko on kodin seinien sisäinen verkkoalue. Se alkaa päätelaitteesta, joka ottaa vastaan ulkoa tulevan nettisignaalin. Päätelaitteeseen kytketään reititin, joka jakaa puolestaan nettiyhteyden talon sisällä eri laitteisiin joko kaapelia pitkin tai langattoman verkon välityksellä. Myös signaalin kantamaa laajentavat tukiasemat, kuten suosittelemamme Mesh-laitteet, kuuluvat sisäverkkoon. Tukiasemat voivat olla yhteydessä toisiinsa joko langattomasti tai kaapelilla.

Operaattorit toimittavat yleensä nettiyhteyden mukana yhden reitittimen, jolla otetaan yhteys ulkoverkkoon. Tämän pakollisen ensiaskeleen jälkeen operaattorit siirtävät vastuun sisäverkon toiminnasta käyttäjälle.

Teoriassa kodin keskeiselle paikalle asennettuna reititin lähettää tasaisen signaalin langattomasti ympäri kotia, jolloin sen kaikissa nurkissa voi käyttää yhteyttä. Käytännössä näin ei yleensä kuitenkaan ole.

Sisäverkon ongelmat

Ensinnäkin perinteisessä WLAN-teknologiassa (eli käytännössä langattomassa sisäverkossa) on samat ongelmat kuin mobiiliyhteyksissä: signaali heikentyy hurjasti seinien läpi kuljettaessa. Jo pelkästään oven sulkeminen modeemin ja nettiin pyrkivän laitteen väliltä voi heikentää signaalia huomattavasti.

Tämän lisäksi sisäverkon signaalia häiritsevät usein myös muut – jopa naapurien – laitteet. Vahvempi signaali voittaa, joten huonossa tapauksessa netti pätkii myös siksi, että naapurilla on hyvät laitteet, mutta sinulla ei.

Sekään ei lohduta, että laitteiden ymmärtäminen ei ole aina mikään läpihuutojuttu. Laitteiden nimissä ja tuotekuvauksissa vilisee termejä, kuten 4G, LTE, ADSL, VDSL, WiFi, MU-MIMO, Mbps, Gigabit tai Ethernet.

Termiviidakon läpi voi olla vaikea päästä, ja monelta jäävät siksi laitteet päivittämättä. Suuri osa netinkäyttäjistä onkin tilanteessa, jossa kodin modeemi on joko iänikuisen vanha, valmistettu tukemaan eri tekniikkaa tai tarkoitettu pienemmille datamäärille. Näin nettisignaalin vastaanottava laite ei osaa hyödyntää yhteyttä täysmääräisesti, eikä luonnollisesti voi välittää sitä eteenpäin yhtään sen voimakkaampana.

Miten toimiva sisäverkko rakennetaan?

Huolehdi ensin siitä, että edellä mainittu nettisignaalin vastaanottava päätelaite on ajan tasalla. Päätelaitteen suorituskyky määrittää koko sisäverkon maksiminopeuden. Valoon valokuituliittymiin kuuluu aina yksi moderni reititin, joita yhdistelemällä luot saumattoman Mesh-sisäverkon.

Varmista sitten, että talon jokaiseen nurkkaan ulottuu joko

1. langaton signaali tai
2. johto tukiasemasta verkkoon haluavaan laitteeseen.

Jos kaikki laitteet olisivat johdolla kiinni, olisi sisäverkko nyt valmis ja toimintakunnossa. Nykypäivänä suurin osa laitteista toimii kuitenkin vain langattomasti. Etenkin puhelinta tai tablettia käytetään talon joka kolkassa. Keskitymme siis langattomaan verkkoon.

Langattoman verkon laajentamiseen on ollut tarjolla reitittimiä yhtä kauan kuin langattomia verkkoja on ollut olemassa. Lisäämällä tukiasemien määrää voidaan levittää signaalin peittoa niin, että se kattaa koko rakennuksen.

Perinteisen mallin ongelma on, että jokaisen langattoman tukiaseman on pitänyt saada erikseen yhteys päätelaitteeseen. Isossa talossa tai paksujen lattioiden ja seinien läpi se on usein mahdotonta. Laitteet eivät myöskään ole osanneet vaihtaa kunnolla tukiasemasta toiseen, vaan netti on pätkinyt talossa liikuttaessa.

Ratkaisu ongelmaan on uusilla Mesh-laitteilla rakennettu Wi-Fi-verkko.

Mikä on Mesh?

Lyhyesti: yksi saumaton Wi-Fi-verkko, yksi salasana, nolla katkennutta signaalia.

Mesh-verkko on uuden sukupolven langaton verkkoratkaisu. Se tekee periaatteessa saman kuin perinteisetkin tukiasemat, mutta kahdella tärkeällä erotuksella:

Edellisen sukupolven laitteet eivät osaa siirtyä jouhevasti tukiasemasta toiseen, mutta Mesh-verkko osaa.

Jokaisen Mesh-reitittimen ei tarvitse saada suoraan yhteyttä modeemiin. Riittää, että ne saavat yhteyden toiseen Mesh-laitteeseen.

Meshin avulla voidaan luoda saumattomasti toimiva langaton verkko suureenkin kotiin. Verkko muodostetaan kahden tai useamman Mesh-reitittimen avulla. Yksi laitteista ottaa yhteyden verkkoon, ja loput laajentavat käyttöalueen satelliittien tavoin.

Erityisesti Mesh-tekniikka loistaa siinä, että siihen kytketyt laitteet voivat käyttää samanaikaisesti useampaa eri verkkosignaalia. Tarvittaessa laite vaihtaa vahvimpaan vaihtoehdoista ilman, että käyttäjä huomaa mitään muutosta. Käytettävissäsi on näin aina nopein mahdollinen yhteys.

Mesh-laitteet ovat siis periaatteessa samanlaisia kuin reitittimet, mutta suunniteltu korjaamaan vanhojen laitteiden ongelmat. Suosittelemme lämpimästi päivittämään sisäverkon nykypäivään, jotta saat internetyhteydestäsi kaiken irti. Valoon valokuituliittymiin kuuluu aina yksi moderni reititin, joita yhdistelemällä luot saumattoman Mesh-sisäverkon!

Miksi uusia sisäverkko, jos vanhallakin pärjää?

Verkossa olevia laitteita on vuosi toisensa jälkeen enemmän kuin ennen. Langattoman verkkoyhteyden vaativat nykyään puhelimien, tietokoneiden ja tablettien lisäksi myös televisio ja monet kodinkoneet.

Kysymys ei ole edes pelkästään laitteiden määrästä, sillä myös dataa siirtyy verkon kautta joka vuosi edellistä enemmän. Tietoliikenteen kasvu vaatii paremmat yhteydet, aivan vastaavasti kuin lisääntynyt autoilijoiden määrä pakotti menneinä vuosikymmeninä panostamaan tieverkostoon. Mutaiset kärrypolut eivät vedä samanlaisia liikennemääriä kuin moottoritiet.

Tämän päivän datamäärillä vanhentunut modeemi tai reititin ei riitä huolehtimaan yksin koko kodin verkkoliikenteestä.
Ihminen on mukautuvainen olento. Olemme niin tottuneet häiriöherkkään nettiin, ettemme osaa vaatia siltä täyttä suorituskykyä.

Nyt on siis hyvä aika tutkia, tarvitsevatko omat kodin verkkolaitteet tai koko verkkoyhteys päivitystä.

Valoo valokuidulla nettiyhteys ja laitteet nykypäivään

Valokuitu on kiistatta toimintavarmin, nopein, ekologisesti kestävin ja kustannustehokkain tapa päästä nettiin.

Valoo valokuidun 0 €* ennakkotilaus (norm. 2490 €) pitää sisällään valokuituliittymän urakoinnin, kytkennän ja laitteet. Sitoudut ja maksat ainoastaan nettiliittymästä vuoden ajan. Kokonaishinta Valoo Netti -valokuituliittymälle on vuoden ajalta (12 kk) halvimmillaan vain 358,80 €.

Mikäli haluat määräajan jälkeen vaihtaa liittymää, voit irtisanoa palvelun ilman kustannuksia. Mikäli et halua jatkaa nettiliittymän tilaamista, emme veloita mitään kotiisi jäävän valokuituliittymän ylläpidosta.

*Rakentamisen ja asennuksen hinta on 0 €, kun tilaat ennen rakentamisen aloitusta. Määräaikaisen nettiliittymäsopimuksen kesto 12 kk. Nettiliittymän kokonaishinta alk. 358,80 €/12 kk.

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.