Valokuituliittymän voi tarjota asiakkaille ilmaiseksi – miten se on mahdollista?

Valoo rakentaa tänä vuonna valokuituliittymän yli 50 000 suomalaiseen kotiin – ja tulevina vuosina paljon useampiin, yhteensä yli 300 000 kotiin. Tekemiemme urakointisopimusten arvo osoittaa, että kyseessä ovat Suomen historian suurimmat yksittäiset investoinnit maamme digitaaliseen infrastruktuuriin – nopeaan ja luotettavaan tiedonsiirtoon, johon jokaisella tässä maassa tulee olla oikeus. Nyt on aika täsmentää muutamia seikkoja, joista liikkuu verkossa monenlaista tietoa.
 1. Kysymys: Miten Valoo voi rakentaa valokuidun ilmaiseksi, jos rakentamiseen käytetään satoja miljoonia?
  Vastaus: Valokuituyhteyden elinkaari on jopa sata vuotta, joten rakentamiskulujen osuus koko kuidun elinkaaren ajalle laskettuna on vähäinen. Rakennamme moderneilla tekniikoilla vähäpäästöisintä tiedonsiirtoverkkoa, minkä vuoksi pystymme tarjoamaan itse liittymän täysin ilmaiseksi ja nettiyhteyden maksutkin ovat tutkitusti edullisimmat.
 2. Kysymys: Miten Valoon liiketoiminta voi olla kannattavaa?
  Vastaus: Totta puhuen lyhyellä tähtäimellä se ei olekaan. Tulevaisuuden infrastruktuurin kehittäminen on kallista ja pitkäjänteistä toimintaa. Suomessa nopeiden tiedonsiirtoverkkojen kehittäminen on valovuosia jäljessä verrattuna mihin tahansa lähinaapuriimme. Tiedonsiirtotarpeet kasvavat hurjaa vauhtia, ja valokuitu teknologiana on ainoa, joka varmuudella pystyy vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Siksi uskomme, että yhä useampi tilaa meiltä palvelut jatkossa ja pitkällä aikavälillä investointi on näin ollen kannattava – ei pelkästään Valoon omistajille vaan myös suomalaiselle yhteiskunnalle ja loppukäyttäjille. Lisäksi verkkomme on suunniteltu ja rakennettu puhtaasti valokuitupalvelujen tuottamiseen. Saamme merkittävää kilpailuetua, kun tuotamme itse olennaisimmat palvelut eli verkon hallinnan ja operoinnin. Toimintamallissamme ei ole ylimääräisiä välikäsiä aiheuttamassa lisäkuluja, ja verkostamme tulee täysin avoin, mikä varmistaa sen, että loppukäyttäjien hinnoittelu on aina kohdallaan.
 3. Kysymys: Onko Valoon internetliittymä kalliimpi kuin kilpailijoilla?
  Vastaus: Valoon liittymät on todettu monissa puolueettomissa vertailuissa (mm. Kauppalehti 13.9.2022) kokonaisuudeltaan edullisimmaksi valokuitutoimijaksi. Vertailtaessa valokuituyhteyttä muilla tekniikoilla toteutettuihin laajakaistayhteyksiin verrataan usein päärynöitä omenoihin. Kaikki ymmärtävät, että mobiililaajakaistojen nopeuslupaukset ovat vain teoreettisia lukuja – todellisessa käyttötilanteessa tuskin kukaan saa käyttöönsä markkinointipuheiden maksiminopeutta. Valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on lähestulkoon rajaton, joten käyttäjä voi olla varma, että yhteys toimii luvatulla nopeudella sääolosuhteista ja käytön määrästä riippumatta. Kaikissa hintavertailuissa kannattaa ottaa huomioon erityisesti se, onko yhteys symmetrinen, eli onko se yhtä nopea molempiin suuntiin. Jos operaattori tarjoaa yhteyttä, jonka latausnopeus on verkosta kotiin (download) 500 megaa, mutta kotoa verkkoon (upload) vain 50 megaa, se tarkoittaa, että kyseessä ei ole aito valokuitu, vaan yhteyden viimeiset metrit on saatettu toteuttaa kupari- tai coaxial-kaapelilla. Tilanne voi olla tämä vaikkapa vanhoissa kerrostaloissa.Epäsymmetrinen 500/50-yhteys voi tuottaa kyllä hyvää suoratoistokuvaa älytelevisioon, mutta esimerkiksi videopuheluiden yhteyksissä lähtevän kuvan laatu kärsii, jos upload-nopeus on liian matala. Tämän vuoksi Valoon kaikki nettiyhteydet ovat symmetrisiä, ja esimerkiksi 500/500-yhteyden kuukausihinta on vain 34,90 eur/kk.*
 4. Kysymys: Onko Valoon ilmainen kuitutoimitus niin sanottu Avaimet käteen -toimitus?
  Vastaus: Kyllä on. Siihen sisältyvät valokuitukaapeli, päätelaite, reititin ja kaikki rakennus- ja asennustyöt sekä pihan siistiminen kaapelin asennuksen jälkeen. Kaapelit laitetaan maahan hyvin kevyellä viiltomenetelmällä tai sahaamalla, jonka jäljet peitetään huolellisesti, joten jälkiä kotipihaan ei juuri jää.
 5. Kysymys: Joutuuko valokuitua odottamaan pitkään sen jälkeen, kun tilaus on tehty?
  Vastaus: Mitä nopeammin alueelta saadaan riittävästi tilauksia, sitä pikemmin rakentamispäätös tehdään. Sopimusehtojemme mukaan rakentamispäätös on tehtävä 12 kuukauden kuluessa tilauksen allekirjoittamisesta. Jos näin ei tapahdu, sopimus on oikeus purkaa kuluitta.
 6. Kysymys: Miten Valoo voi olla markkinoiden edullisin ja samalla kuitenkin luotettavin valokuitutoimittaja?
  Vastaus: Se on mahdollista, koska Valoon takana on riittävästi investointikykyä, valtava määrä osaamista ja horjumaton tahto tehdä Suomesta kansainvälisessä vertailussa pärjäävä tietoyhteiskunta, jonka digitaalinen kivijalka perustuu parhaaseen markkinoilla olevaan tiedonsiirtotekniikkaan. Luotettavuutemme osana sopimusehtomme ovat niin yksinkertaiset ja selkeät, että väärinkäsitysten mahdollisuutta ei ole. Ja kaiken varalta käymme sopimuksen jokaisen pykälän läpi asiakkaan kanssa ennen allekirjoitusta.
*Valoo Netti M 500/500-megaisen yhteyden hinta on 34,90 eur/kk ensimmäiset kuusi kuukautta, jonka jälkeen hinta on 44,90 eur/kk. Kokonaishinta 1017,60 € / 24 kk.