Vallankumous ei onnistu ilman ihmisiä ja kulttuuria – Saanan uratarina Valoolla

Vallankumousta tehdessä voi meno olla joskus vauhdikasta, vaikka kyseessä ei olisikaan valtiomuodon vaihto uuteen. Verkkoyhtiö Valoolla se tarkoittaa valokuituvallankumousta – joka sekin on aikamoinen kumous tässä mobiiliuskovaisten insinöörien maassa.

”Aloitin Valoolla toukokuussa 2022 keskellä kiivainta kasvua”, kertoo Saana Louhikoski. ”Ensimmäiset työntekijät oli palkattu edellisenä vuonna, toukokuussa meitä oli parikymmentä ja nyt omaa porukkaa alkaa olla yli viisikymmentä ja kaiken kaikkiaan meitä on yli kahdeksankymmentä, kun konsultit ja muut lasketaan mukaan. Eli aikamoista säpinää!”

Valoon toimistot sijaitsevat tällä hetkellä Helsingissä ja Seinäjoella. Saanan työpiste löytyy Oulusta, jossa yhtiöllä ei ole omia toimitiloja ainakaan vielä. ”Paikkariippumaton etätyö oli yksi syy, miksi tästä innostuin. Minulle se tarkoittaa vapautta ja toisaalta vastuuta omista tekemisistä. On ihana käydä Helsingin ja Seinäjoen toimistoilla kerran kuussa, ja yhtä mahtavaa on olla vapaa toimiston seinien asettamista rajoista.”

Saana on valmistunut taloushallinnon tradenomiksi vuonna 2018, ja opintojaan vastaavissa töissä hän ehti olla jo opiskeluaikanaan. ”Vuonna 2019 aloitin työskentelyn verkko-operaattorilla, jossa pääsin heti tekemään töitä valokuidun parissa, edelleen kuitenkin yhä tutun taloushallinnon puolella. Taloushallinnon puolelta siirryin myöhemmin myyntitiimiin asiakasvastaavan rooliin ja pääsin myymään valokuituyhteyksiä yritysasiakkaillemme samalla yrityspuolen laskutusta hoitaen. Eli minulla on toimialasta jo kokemusta ja hyvä näkemys siitä, miksi tarvitsemme valokuituyhteyksiä tähän maahan”, sanoo Saana. ”Tiedonsiirron vallankumous kuvaa hyvin sitä, mitä olemme tekemässä.”

Saanan henkilökuva.

”Tiedonsiirron vallankumous kuvaa hyvin sitä, mitä olemme tekemässä.”

 

Vallankumous ei onnistu ilman ihmisiä. Saana on ehtinyt siirtyä Valoolla myynnin tuen puolelta henkilöstöhallinnon koordinaattorin rooliin. Hänen nykyisessä työtehtävässä mainitaan People & Culture – ihmiset ja kulttuuri. ”Vanha nimi olisi HR, human resources”, hän selittää. ”Mutta ihmiset ja kulttuuri on minusta hyvä tapa kuvata sitä, mitä me tarvitsemme ja mihin tämä toiminta tähtää. Kun yritys kasvaa kovaa tahtia, on tärkeä rakentaa yrityksen kulttuuria siinä samalla, jokaisen uuden työntekijän myötä. Jos tämä oivalletaan vasta, kun on palkattu sata ihmistä, ollaan jo myöhässä.”

Saana on ollut kehittämässä Valoolle People & Culture -funktiota. Koko funktion pohjana on työntekijäkokemuksen kehittäminen ja heti alussa lähdettiinkin luomaan muun muassa uuden työntekijän perehdytyspakettia. ”Miltä tuntuu tulla meille töihin”, hän tiivistää paketin tarkoituksen. ”Siihen on koottu kaikki hallinnolliset asiat ja ohjeet, mutta tärkeämpää on se tapa, jolla ihminen otetaan vastaan. Heti ensimmäisellä viikolla pidetään perehdytyssessio ja kerrotaan, miten haluamme kehittyä porukkana ja yksilöinä.”

”Parasta Valoolla on se, miten innostuneita kaikki ovat tästä mitä me tehdään. Avoin työkulttuuri antaa tilaa kehittää ja luoda uutta aina, kun kehitettävää löytyy”, Saana Louhikoski tiivistää sen, miksi on kiva tulla töihin – joka aamu.

Ajankohtaista