Rakentaminen

Päivittyvät rakentamistiedotteet

Asutko valokuidutettavalla alueella? Tarkista päivittyviltä aluesivuiltamme, miten hanke etenee.

Kotkan päivittyvät rakentamis­tiedotteet
Sipoon päivittyvät rakentamis­tiedotteet
Ylivieskan päivittyvät rakentamis­tiedotteet

Näin valokuituverkko tuodaan kotiin

1. Suunnittelemme pihareitin

Rakentamisen lähestyessä asentajamme ottaa yhteyttä ja sopii ajan kodin pihareitin katselmointiin. Katselmoinnissa asiakas ja asentaja suunnittelevat yhdessä kaapelille kulkureitin kiertäen mahdollisuuksien mukaan mummun perintöpelargoniat, pihakiveykset, laatoitukset ja muut esteet.

Huom! Mieti valmiiksi sopiva sijoituspaikka kuitupäätteelle ja raivaa tilaa asennukselle ja seinän läpi porattavaa reikää varten jo ennen asentajan saapumista.

Tyypillisesti asentaja suorittaa samalla käynnillä myös sisäasennukset (kohta 2) ja kaivaa reitin valokuidulle (kohta 3). Toisinaan kuitenkin on järkevämpää touhuta jossain muussa järjestyksessä, joten antakaamme urakoitsijoille vapaat kädet toimia haluamallaan tavalla.

Asentaja ottaa käynnillään allekirjoituksen asiakirjaan, jolla annat luvan asennuksen tekemiseen ja saat dokumentin käynnistä. Saat asentajalta myös ohjeet tulevaisuudessa jo häämöttävää valokuituliittymän käyttöönottoa varten.

2. Teemme sisäasennukset

Aloitamme asennukset sisätiloista. Asentajamme asentaa talon seinän sisäpuolelle valokuituliittymän päätelaitteen ja tekee seinään noin senttimetrin levyisen reiän. Tuosta reiästä hän vetää valokuitukaapelin ulkoseinään tulevaan pieneen rasiaan.

3. Teemme pihatyöt ja kadunvarsireitit

Pihatyöt tarkoittavat sitä, että kaivamme valokuidulle reitin ulkoseinän rasiasta kadunvarteen. Kaivuutyöt suoritetaan kevyin menetelmin, ja itse kaivanto onkin vain 30 cm syvä ja 10 cm levyinen. Sinne asennetaan noin sentin paksuinen putki kuitukaapelia varten.

Kaivanto luonnollisesti myös peitetään ja tasoitetaan, kun valokuituputki on laskettu maan sisään.

Pihakaivuun jälki

Pihakaivuun jälki

Pihakaivuun jälki
Pihakaivuun jälki

 

 

Tämän jälkeen meidän ei tarvitse enää vaivata sinua rakennustöiden suhteen. Sinun ei tarvitse päivystää paikan päällä ulkotöiden aikana, vaan voimme tehdä loput urakasta itseksemme.

Ja kuten yllä olevasta valokuvasta huomaat, ei sinulla ole hätäpäivää. Päiväkodin hiekkalaatikollakin tehdään rajumpia maansiirto-operaatioita.

Samoihin aikoihin tai hieman myöhemmin rakennamme myös runkoreitit ja teiden varsille vedettävät reitit. Siinä vaiheessa tiedät iloita olevasi jo lähellä elämäsi parasta nettiliittymää, kun näet kotikadulla pörrääviä kaivinkoneita ja vastuullisesti heijastinliiveihin pukeutuneita ammattilaisia työssään.

Jos olosuhteet sallivat, voimme kaivaa valokuidun runkoputken maahan erittäin kevyin menetelmin. Työntekijämme pääsevät silloin huristelemaan teiden varsilla tällaisella futuristisella minikaivurilla. Vrum vrum!

4. Puhallamme kuidun putkeen

Kun runkoreitti on valmistunut, puhallamme putkiin kuidut ja kytkemme ne talosi ulkoseinän rasiaan.

Urakka ei kuitenkaan ole valitettavasti vielä valmis, vaikka rakennustyöt sinun kotikadullasi maaliin pääsevätkin. Kuidun puhaltamisesta voi kulua alueesta riippuen vielä viikkoja tai jopa kuukausia, että saamme runkoverkon rakennustyöt maaliin. Pyydämmekin kärsivällisyyttä. Liittymä voidaan ottaa käyttöön vasta sitten, kun koko verkko on toimintakykyinen.

5. Otat liittymän käyttöön ja nautit Suomen nopeimmasta internetistä

Jonain päivänä tuo hetki kuitenkin koittaa, ja lähetämme sinulle vahvistusviestin siitä, että liittymä on valmis käyttöönotettavaksi. Käyttöönotossa menee vain muutama minuutti.

Seuraaviin toimenpiteisiin et tarvitse toimintaohjeita. Tiedät kyllä, mistä eniten tykkäät.

Mikä siinä kestää?

Tuntuuko siltä, että tilaamasi valokuituliittymän saaminen toimintaan kestää ikuisuuden? Tunnemme tuskasi. Valokuituverkon rakentaminen on pitkä projekti, ja kirjoitimmekin lyhyen artikkelin vastaamaan tuohon meille usein esitettyyn kysymykseen.

Tilaa nyt

Etkö ole vielä tilannut omaa valokuituliittymääsi? Tee se tästä!

Tilaa nyt